Elnöki köszöntő

Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntöm a Studium – Prospero Alapítvány honlapján!

1998-ban, egy novemberi találkozón, a volt diákszövetségi vezetők és barátaink beszélgetése alkalmával fogalmazódott meg a cél: a marosvásárhelyi magyar felsőoktatás minőségének növelését célzó tevékenységek folytatása, oktatásügyi koncepciók kidolgozása és foganatosítása. Ezt követően beindult a gépezet. Nagyon sokan Önök közül is ismerték és támogattak céljaink elérésében.

1999 őszén a Kuratóriumot meghívásos alapon állítottuk össze, vigyázva, hogy minden érintett szakmai szervezet képviselve legyen. A kuratóriumban jelen vannak: a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) mindenkori elnöke, az EME Orvostudományi Szakosztálya, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem képviselői mellett a Studium Alapítvány állandó támogatói, a Rezidens Orvosok Szövetségének képviselője és a történelmi egyházak részéről egy kuratóriumi tag.

2015-ben a Studium Alapítvány, amely a MOGYE háttérintézményeként működött, egyesült a Prospero Alapítvánnyal, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem háttérintézményével.

Küldetésünk a marosvásárhelyi állami magyar felsőoktatás segítése. Az állami magyar tannyelvű egyetemek háttérintézmény rendszerének kialakítása és működtetése.

Szerteágazó tevékenységeinkkel arra törekszünk, hogy a fiatal pályakezdők értelmét érezzék annak, hogy itthon tanuljanak és dolgozzanak. Fejlődésre alkalmas, kedvező körülményeket kívánunk teremteni számukra, hogy itthon is versenyképes tudást szerezhessenek meg. Ennek érdekében működtetjük már 2003 óta a Studium Orvosi Szakkönyvtárat; a Tanári Lakások Szakkollégiumunkban szolgálati lakást biztosítunk egyetemi gyakornokok, tanársegédek, rezidens orvosok számára; A Studium Kiadóban hiánypótló, minőségi, magyar nyelvű orvosi szakkönyveket adunk ki, ötvenet az elmúlt 20 évben; lakhatási támogatást biztosítunk rezidens orvosoknak és művészeknek 9 városban, 18 ingatlanunkban.

Támogatunk és támogatva vagyunk. Soraimat a köszönet gondolatával zárom állandó támogatóink felé, a mindenkori nemzetpolitika támogatói felé, valamint minden lelkes, ügyszerető munkatársunk felé.

Minden érdeklődőt arra bíztatok, hogy az itt olvasott információk csak egy kezdetleges találkozást jelentsen velünk, szerezzenek saját tapasztalatot akár kipróbálva pályázati lehetőségeinket, akár rendezvényeink aktív résztvevőiként!

Dr. Vass Levente
Ügyvezető elnök